WK weg03-10-2019

Nabeschouwing WK Yorkshire

Een bijzonder WK in veel opzichten

Het wereldkampioenschap 2019 in Yorkshire zal nog lang heugen. Er was veel animo in nogal wat uiteenlopende zaken. Beslissingen van de UCI, het parcours, de regen…

Het parcours was regengevoelig om het zacht uit te drukken. Regen, daar kan niemand wat aan doen, maar een voorafgaand onderzoek zou toch moeten kunnen uitwijzen dat bij hevige regenval op een bepaald traject problemen kunnen ontstaan.

Het WK tijdrijden bij de beloften leverde daardoor hallucinante beelden op. Het feit is dat op zeker moment enkele renners van hun kansen beroofd zijn. Sommigen waren verrast door de plotselinge omstandigheden, anderen daardoor gewaarschuwd. Met een tijdritfiets aan hoge snelheid ‘even’ aan de andere kant van de weg gaan rijden lijkt ook niet het meest eenvoudige, wat de specialisten daar ook mogen over zeggen.

De Verenigde Staten leveren een sterk jonge generatie zo blijkt: een 22-jarige wereldkampioene tijdrijden bij de vrouwen en twee regenboogtruien bij de junioren in de wegrit. Daarnaast zijn we niet meer verrast door de Nederlandse en Italiaanse medailleoogst. Denemarken oogst de vruchten van een sterke jeugdwerking.

Rohan Dennis herrees na zijn opgave in de Tour, dit uit onvrede met de gang van zaken bij Bahrein-Merida. Hij was oppermachtig in de tijdrit op een BMC fiets. In de wegrit deed hij dat opnieuw en dit keer met het BMC logo goed zichtbaar. Pikant detail: Dennis was op 13 september reeds ontslagen door zijn werkgever. Iets wat het team liet weten in een tweet toen Mads Pedersen pas over de streep gekomen was op zondag.

Belofte Nils Eekhoff was enkele minuten wereldkampioen. Beoordeelt de UCI zijn terugkeer in het peloton als ongeoorloofd, zouden er wel wat betere middelen en afspraken moeten komen om te vermijden dat dit na de finish nog moet uitgemaakt worden.

In de wegrit vrouwen was er weinig te doen aan Annemiek van Vleuten, die het meer dan honderd kilometer alleen mocht uitzingen zonder dat er noemenswaardige tegenstand kwam. Toegegeven, Van der Breggen en de rest van het Oranje team moeten dan de benen wel stil houden, het niveau van het dames wielrennen lijkt op zulke dagen wel heel onevenwichtig.

Rest er nog de slotdag, op een ingekort parcours leverden de mannen elite een zelden geziene uitputtingsslag. De voorspelde storm bleef nog enigszins uit maar nooit zoveel verkleumde renners gezien als nu. Enkel winnaar Mads Pedersen kon zich nog verwarmen aan zijn adrenaline rush.

MadeByNero-Handtassen

Made By NeRo - Unieke handtassen