Algemeen17-12-2020

De rensters van 2020

Twee titanen overschaduwen de rest

Bij de vrouwen was het uitkijken of de dominantie van Annemiek van Vleuten zich zou doorzetten tijdens de zomer. De top bij de vrouwen is eigenlijk heel breed maar er steken er twee ver bovenuit. Eigenlijk zou hier een top twee kunnen gemaakt worden. Het is bij de vrouwen moeilijker om zomaar tien rensters aan te duiden met uitzonderlijke prestaties. We houden het bij vijf met alle respect voor de prestaties van pakweg Longo Borghini, Lippert, Brennauer, Vos, Ludwig …

Annemiek van Vleuten

Van Vleuten won vroeg op het seizoen de Omloop Het Nieuwsblad en begon ook sterk in augustus. Op het Nederlands kampioenschap moest ze het hoofd buigen voor het overwicht van Boels-Dolmans.

Ze won het Europees kampioenschap op de weg en leek lang op weg naar de eindzege in de Giro. In de zenuwachtige finale van de zevende etappe kwam ze ten val en brak hierbij haar pols. Ze verbeet op de haar eigen wijze de pijn in het wereldkampioenschap en nam toch nog zilver in de wegrit. Daarna waren er enkel nog ereplaatsen.

Anna van der Breggen

Van der Breggen liet op het Nederlands kampioenschap zien dat ze zich niet zomaar zou neerleggen bij de heerschappij van van Vleuten. Ze won daarna het Europees kampioenschap tijdrijden en de Giro.

Op de wereldkampioenschappen scoorde ze de dubbel (tijdrit en weg) en pakte enkele dagen later haar zesde Waalse Pijl. Van midden augustus tot eind september was van der Breggen de beste en dat kwam niet alleen door de pech van Vleuten.

Elizabeth Deignan

Elizabeth Deignan kwam dit seizoen weer wat aan de oppervlakte. Was de beste in de GP de Plouay-Bretagne en verschalkte Marianne Vos in La Course. In Luik-Bastenaken-Luik ging ze vanop La Redoute in de aanval en behield uiteindelijk een kleine voorsprong op Grace Brown.

Lotte Kopecky

Het seizoen van de doorbraak? Alvast weer een stap vooruit. Kopeckey werd dubbel nationaal kampioen tijdrit/weg maar vooral won een Giro etappe.

Daarnaast waren er nog tal van ereplaatsen in de Belgische ‘najaarskoersen’ met ook een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen. Ze demonstreerde ook veldrittalent op de Koppenberg door eerste Belgische te worden.

Jolien D’hoore

Mocht Gent-Wevelgem bijschrijven op het palmares en werd enkel door declassering van de zege in de Driedaagse Brugge-De Panne gehouden. Een declassering die er voor het tijdperk Jakobsen – Groenewegen wellicht niet was gekomen. In het Belgisch kampioenschap werd ze nipt geklopt door Lotte Kopecky.

MadeByNero-Handtassen

Made By NeRo - Unieke handtassen