Vuelta01-11-2020

Hugh Carthy wint op Angliru

Rit 12: Pola de Laviana-Alto de l'Angliru (109.4km)

Richard Carapaz neem leiderstrui weer over

Korte rit vandaag met 109 km op weg naar de Angliru. Meer aanloop is niet nodig. Mythische berg wordt hij genoemd alhoewel de beklimming pas in 1999 voor de eerste keer in de Vuelta opgenomen werd.

Er kon in ieder geval weer een hoofdstuk bijgeschreven worden in het epos, aangezien deze Vuelta wel eens in een beslissende plooi zou kunnen vallen. Twee leiders in het algemene klassement gescheiden door tienden van seconden.

Aan de voet van de voorlaatste beklimming, de Alto del Cordal, was het peloton bijna bij de groep vluchters van de dag. Enkel Guillaume Martin, Luis Leon Sánchez en Mattia Cattaneo mochten nog even vooruit blijven. Martin voegde boven nog maar eens punten toe aan zijn bergklassement.

Met nog 10 km te gaan eiste het Jumbo-Visma blok de kop van de wedstrijd op. Froome de enige toeverlaat voor Carapaz moest daar lossen, voor de rest werd het een afvallingskoers. De ene na de andere renner moest de rol lossen.

Enric Mas opende de debatten richting de steilste stukken. Sep Kuss moest wachten op Roglic, het ging niet van harte bij de leider. Carapaz steeds op de laatste plaats, schoof op wanneer nodig en schaduwde de rode trui. Op Cueña les Cabres, het beruchte geitenpad met maximum hellingsgraad 23,6 %, achterhaalde Carapaz Mas, Carthy volgde. Roglic ging aan het zwalpen en moest volop op Kuss rekenen, die veel beter was dan zijn kopman.

Het was Hugh Carthy die uiteindelijk een beslissende voorsprong kon nemen. Enric Mas werd tweede voor Aleksandr Vlasov. Carapaz ontfutselde Roglic een tiental seconden. Het algemeen klassement schuift bij elkaar. Hugh Carthy volgt nu op 32 seconden, Daniel Martin op 35. Geen beslissende plooi dus, helemaal niet.

MadeByNero-Handtassen

Made By NeRo - Unieke handtassen