Algemeen24-09-2020

Nabeschouwing Tour 2020

Drie weken sloopwerk levert enkel etappewinst op voor Jumbo-Visma

Driewerf hoera, het systeem Banesto/US Postal/Ineos/Jumbo-Visma of hoe je het ook wil noemen is te kraken. Alhoewel de uitvoering van het systeem bij Jumbo-Visma toch iets te wensen overliet. De genadestoot ontbrak. Hadden ze die jonge snaak, vlot derde in de Vuelta van vorig jaar, toch weer onderschat.

Het draaiboek voor Tourwinst van Primoz Roglic lag al lang klaar. Zou het toch een Tour voor klimmers worden met op het einde die zware tijdrit richting La Planche des Belles Filles. Jumbo-Visma speelde het drie weken bijna perfect, reed meestal verschroeiend tempo en elimeerde en passant Egan Bernal en de rest van zijn team. Enkel die dekselse Pogacar bleef er steeds aanhangen. Smeerden ze hem nog tijd aan in de waaiers, lieten ze hem daarna vlot tijd terugpakken. Steeds in de gedachte op La Planche maken we het af.

Nu is Roglic een potentiële rondewinnaar, dat bewees hij vorig jaar reeds. Toch is de man geen Indurain, Armstrong of Froome. Je kan er donder op zeggen dat hij een slechte dag kent of moeilijke momenten doorstaat. Waar hij ook last van heeft: hij kan zijn topvorm moeilijk verbergen in de aanloop naar een grote ronde. Ook in 2019 reed hij alles op een hoop in de voorbereiding op de Giro, om daar vast te stellen dat hij te kort schoot.

Zijn zwak moment kende hij in deze Tour op het meest ongunstige moment. Het moment namelijk waarop afgerekend moest worden met de laatste concurrent. Die sloeg echter net dan toe. Pogacar gooide grote ogen met zijn prestatie in die alles of niets race tegen de klok. Roglic vocht met zichzelf en de pedalen. Reed niet eens een zwakke tijdrit maar moest toch ook wel 2 ploegmakkers laten voorgaan. Weg drie weken sloopwerk, weg Tourzege die hem niet meer kon ontsnappen. De rest van het team stond er verbouwereerd bij. Dat in de rit waarin de puntjes op de i moesten, en vlak voor het binnenrijden van Parijs.

Pogacar strafte genadeloos het machtsvertoon af dat voor zoveel saaie ritten zorgde afgelopen jaren, zo bij Ineos, zo bij Jumbo-Visma. Ware het niet beter geweest met een sluwere benadering Pogacar op grotere en definitieve afstand te zetten? Dumoulin verwees veel te vroeg zijn klassementsambities naar de prullenmand. Hij had zo lang mogelijk de luis in de pels van Pogacar moeten blijven.

MadeByNero-Handtassen

Made By NeRo - Unieke handtassen