EK Weg11-09-2021

Thibau Nys verrast zichzelf en de wereld op EK beloften

Trento - Trento (133.6km)

Internationaal wegpeloton kent nu ook veldrijder Nys

De bondscoach heeft altijd gelijk, zeker bij winst. Er zal wel wat meewarig gedaan zijn over de selectie van Thibau Nys. Had hij wel een plaats in dit internationale peloton op basis van zijn, het moet gezegd, puike resultaten in eigen land? Bovendien kwam hij in een sterk Belgisch blok terecht met oa kopman Henri Vandenabeele, favoriet voor de Europese titel.

De Belgen toonden zich ook. Vandenabeele ontsnapte met twee ronden voor de boeg op de beklimming van de Povo, de enige helling op de omloop, niet steil wel lang. De Italianen en Spanjaarden, met topfavoriet Juan Ayuso in de rangen lieten echter niet begaan. De rol van Vandenabeele was daarna een beetje uitgespeeld.

Het was echter Lennert van Eetvelt (negende in de tijdrit en voor de wegrit eigenlijk invaller) die de laatste 50 kilometer een ijzersterke indruk liet. Hij probeerde het op de voorlaatste beklimming van de Povo en kreeg Edoardo Zambanini en Tobias Bayer mee.

Die twee wilden of konden niet overnemen en Van Eetvelt besloot dan maar solo te gaan. Op de top van de Povo bedroeg zijn voorsprong een halve minuut en had hij uitzicht op de titel. Hij ging aleen de laatste ronde in, op naar de laatste klim.

Daar deden vooral de Italianen de voorsprong van Van Eetvelt echter teniet. Bij het selecte groepje achtervolgers kon net voor de top ook Thibau Nys nog aansluiten. Zeven koplopers, twee Belgen waarbij Van Eetvelt zich vanaf dan opofferde voor Nys.

De jonge Belg speelde het perfect, dreigde even ingesloten te geraken bij het indraaien naar de finish in Trento maar kende zijn gelijke niet in de sprint. Een visitekaartje dat kan tellen. De Italiaan Filippo Baroncini werd tweede, Ayuso derde. Lennert Van Eetvelt, misschien wel de beste vandaag werd vijfde. De rest van de Belgen zullen er zich meer van voorgesteld hebben maar op naar het WK.

MadeByNero-Handtassen

Made By NeRo - Unieke handtassen