Algemeen24-01-2021

Tom Dumoulin stopt (even) met koersen

Afscheid van een van de grootste rondetalenten?

Als een donderslag bij heldere hemel of kroniek van een… Net maakte Team Jumbo-Visma nog zijn Tour ploeg bekend kondigt Tom Dumoulin aan dat hij zijn loopbaan op pauze zet.

Ondanks het feit dat het wel duidelijk was dat het de laatste paar jaar niet helemaal goed zat bij de sympathieke Maastrichtenaar, kwam dit nieuws toch nog wel als een verrassing. Veelal werd gewag gemaakt van fysieke ongemakken (die er wel degelijk waren) maar werd ook duidelijk dat Dumoulin mentaal steeds kwetsbaarder leek. Het hoeft voor de van nature nuchtere hardrijder allemaal niet te gek te worden.

Na zijn boerenjaar in 2017 (Giro en twee wereldtitels tijdrijden (individueel en ploeg in Bergen)) leek hij uiteindelijk vertrokken voor een carrière van meerdere jaren aan de absolute top. Zijn tweede plaatsen in Giro en Tour van 2018 leken enkel bevestiging. Misschien werd daar al een pijnpunt zichtbaar: zijn omkadering kon beter. In een team als Sky of Jumbo-Visma was er ook in 2018 geoogst in een grote ronde.

Na een val vroeg in de Giro 2019 ging het de verkeerde kant uit: opgave in de vierde rit en een gehavende knie. In de Dauphiné werd nog geprobeerd de Tour in goede conditie te halen maar ook daar speelde de kniepijn weer op ondanks een goede prestatie in de tijdrit. Daarnaast werd ook duidelijk dat de relatie met de ploeg danig aan het verzuren was. Dumoulin tekende voor 2020 bij Team Jumbo-Visma.

In dat vreemde seizoen 2020 bleven de twijfels rond zijn persoon toch aanhouden. De man rijdt nog steeds op een niveau waar de meesten enkel kunnen van dromen. Na een jaar zonder koersen sluit hij aan bij de subtop maar het kopmanschap laat hij graag over aan iemand anders. Daar heeft hij met iemand als Primoz Roglic aan zijn zijde ook voldoende gelegenheid toe.

In de Tour was er dat vreemde moment waarop Dumoulin al zijn outsider kansen leek op te offeren voor Roglic. Hij ontdeed zich daar meteen van alle druk van het (semi)kopmanschap en dat was toch wel een belangrijk signaal van zijn kant. Zijn fysieke kunnen demonstreerde hij nog eens in de afsluitende tijdrit van de Tour waar hij gewoon tweede werd na de ongenaakbare Pogacar.

Nu dus, bij aanvang van het seizoen, wordt het hem allemaal te veel. Heeft de minzame Nederlander te lang gewacht om deze beslissing te nemen? Er was immers al een jaar zonder koers. Is Tom Dumoulin te zacht, te nuchter voor dit vak en alle heisa rondom? Met hem verdwijnt alleszins een van de grootste rondetalenten van de afgelopen jaren. Zijn fysieke weerstand en regelmaat maakten van hem een renner waar je nooit van af was. Op het mentale vlak kan of wil hij die kwaliteiten jammer genoeg niet langer demonstreren. Dat maakt hem meteen ook een van de meest menselijke renners uit het peloton.

Komt hij nog terug in koers? Daar zullen de meeste liefhebbers op hopen maar is daarnaast de kans groot dat hij binnen afzienbare tijd zijn definitieve afscheid aankondigt.

MadeByNero-Handtassen

Made By NeRo - Unieke handtassen